Semua Orang Bermula dari Bawah..

hisyam den
Bila saya membaca buku – buku ilmiah dan selalu menyertai seminar semenjak beberapa tahun ini untuk mencari jawapan kepada bagaimana cara untuk menambah ‘nilai’ diri dalam kerjaya dan kehidupan.

Saya mendapati ‘formula’ ini berlaku kepada kebanyakan orang yang telah berjaya dalam industri mereka hari ini. Berikut adalah 3 ‘formula’ tersebut:

1. Setiap orang yang berada di hadapan, dahulunya pernah berada di belakang. ( pengalaman dalam perniagaan internet sejak tahun 2008 dulu. Sekarang ini ramai kawan – kawan seangkatan yang sudah menjadi otai )

2. Setiap orang yang berada di tangga teratas dalam kejayaan, dahulunya pernah berada di tangga terbawah, lalu Melangkah Satu Per Satu Di Setiap Anak Tangga Kejayaan dan mereka sebenar nya bermula dari bawah.

3. Setiap orang yang berjaya dalam bidang yang kita ceburi, dahulunya tidak pernah menceburi bidang tersebut. ( pengalaman dalam industri takaful )

Tidak kira asal – usul kita, tidak kira samada apa tahap pendidikan kita, tidak kira keturunan kita keturunan bisnes atau tidak, apa yang lebih penting adalah ke MANA HALA TUJU KITA YANG KITA INGIN PERGI.

Jadi usah malu dan segan jika kita mahu belum berjaya. Terus berusaha gigih untuk menjadi yang terbaik dalam apa jua industri yang kita ceburi. Sekian sahaja untuk kali ini daripada saya Hisyam. 🙂

The following two tabs change content below.
Hisyam Den adalah seorang penulis dan usahawan online. Beliau suka berkongsi ilmu yang bermanfaat kepada orang ramai melalui platform yang beliau ada terutama tentang ilmu bisnes dan kehidupan.

Latest posts by Hisyam Den (see all)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *